Persbericht:
Sinti en Roma herdenking dit jaar online door Corona

Woonwagenbelangen Nederland en VSRWN voorzitter Sabina Achterbergh bij het familiemonument in Oldenzaal

Amsterdam, 31 juli 2020
Over de massamoord op Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog steeds weinig bekend. Op zondag 2 augustus zou de jaarlijkse herdenking zijn in voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Normaal gesproken leggen nabestaanden een bosje bloemen, vertellen de geschiedenis door en staan stil bij wat erin het verleden is gebeurd. Dit jaar is dat allemaal door Corona echter fysiek onmogelijk. Daarom organiseert Sabina Achterbergh een online herdenking via YouTube en Facebook
Over de geschiedenis
In de Tweede Wereldoorlog zijn er naast Joden, ook Sinti en Roma, mensen uit het verzet, Communisten, mensen met Down Syndrome en LHBT'ers vergast. In de nacht van 2 augustus 1944 werden duizenden Sinti en Roma in Auschwitz vermoord. Schattingen lopen uiteen, maar de verwachting is dat er ongeveer 500.000 Sinti en Roma zijn vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
Kranslegging op Dam
Mensenrechtenactivisten Galit en Sabina legden in 2019 op 4 mei een krans neer op de Dam tijdens de Nationale Herdenking met de moeder van Galit, Zanna Brassem-Weiss. Zij verloor onder andere een grootvader, een broer, ooms, tantes en neven en nichten. Galit zegt wel eens dat hij 80% van zijn familie is kwijtgeraakt in de oorlog. Wat het extra pijnlijk maakt, is dat deze familie door Nederlandse politiemensen zijn opgepakt. Omdat deze oorlogslachtoffers geen graven hebben, leggen de familieleden een paar keer per jaar een bloemetje tijdens de speciale dagen, zoals zondag 2 augustus 2020.
Twee initiatieven op 2 augustus 2020
Wil je ook stilstaan bij de Sinti en Roma Holocaust op zondag 2 augustus? Sabina Achterbergh deelt twee initiatieven met je. 
Video delen om 14:00 uur
Ten eerste vragen we jou om onderstaande video om 14:00 uur te delen in jouw netwerk. Het gaat over een herdenking in Auschwitz-Birkenau. In deze video komen Johnson (een Engelse Traveller), Pepino (een Belgische Roma) en Sabina (een mix van Sinti en Reizigers) aan het woord. Ze delen over wat zo'n bezoek met ze doet.
Beleef kleinschalige herdenking mee via Facebook om 20:00 uur
Ten tweede zal dezelfde Sabina om 20.00 uur in kleine (fysieke) kring bloemen leggen bij het Zigeunermonument Hel en Vuur op het Museumplein te Amsterdam.  Ze deelt dit tegelijkertijd op Facebook, zodat meer mensen (op veilige afstand) stil staan bij de herdenking. Wil je op de hoogte blijven? Like, comment of share deze Facebookpost.
Over de video
Mensenrechtenactivisten Sabina en Galit maakten onlangs een reis naar Auschwitz Birkenau om de Sinti en Roma Holocaust te gedenken. Door Corona kunnen ze dit jaar niet bij Auschwitz een bloemetje leggen om de familie van Galit en Sabina te eren. Daarom delen we onderstaande video zondag, in de hoop dat meer mensen de Dikh He Na Bister boodschap meekrijgen (Kijk terug, vergeet niet).
We waarderen het als je de video a.s. zondag 2 augustus om 2 uur 's middags deelt.
Contact & Over Sabina Achterbergh
Sinds 2008 strijdt Sabina tegen het uitsterfbeleid. Na tien jaar ging het er op landelijk niveau af. Op lokaal niveau is er nog steeds genoeg te doen, waardoor ze veel advies geeft over allerhande zaken. Daarnaast is ze veel op social media actief. 'Vroeger' met Hyves en nu met Facebook. Sabina is alleen telefonisch bereikbaar op: +31 6 4151 5292 (niet per whatsapp, wel sms), of per email op woonwagenbelangen@gmail.com. 
Nieuwsbrief
Ps. Sabina, Galit en Rik zijn bezig met een documentaire. Wil je per email op de hoogte gehouden worden? Meld je hier aan.
Pers
Leden van de pers mogen dit bericht vrij overnemen. Noem s.v.p. de tijden en locatie van de herdenking (zondag 2 augustus, 20.00 uur, museumplein, Amsterdam). Ben je van plan te komen? Meld je svp bij Sabina Achterbergh in verband met het aantal personen en de Corona maatregelen. SMS je naam door en met hoeveel mensen je komt, op: +31 6 4151 5292.
Telefoon: Sabina is bereikbaar op: +31 6 4151 5292
Back to Top